keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Elämää iskiaksen kanssa

Viime viikolla kirjoitin lääkärin diagnoosista - varsin yleisestä sellaisesta raskauden aikana. Tässä on vajaa viikko sairaslomailtu, ei niin hyvällä menestyksellä.

Lääkäriin mennessä mulla oli ollut jo pari viikkoa kipua öisin. Heräilin herkästi yöllä ja huomasin toisinaan kipua pakaroissa ja jaloissa. Vähitellen, yö yöltä, kivut ovat voimistuneet ja säännöllistyneet. Niitä on useammin, ne ovat voimakkaampia. Yökipuilu johti sängyn vaihtamiseen ja lihaskuntotreeniin sekä venyttelyyn. Kun nämä eivät kuitenkaan kipua kokonaan parantaneet, niin päädyin lääkäriin ja sitä kautta sairaslomalle.

Lääkäri neuvoo, että aktiivisuus ja aika parantaa iskiaksen.

Paitsi, jos iskias on raskauden aiheuttama, niin synnytys on ainoa tepsivä hoito.. Jokatapauksessa, lääkärin neuvoja olen yrittänyt totella. Pysynyt aktiivisena: käyn kävelyllä joka päivä, vähintään 15 min, yleensä enemmän ja useasti. Kävely verryttää alaselkää hyvin ja jalkeillaolon jälkeen selkä tuntuu hyvälle.

Olen venytellyt joka päivä. Pakaroiden, etureisien ja takareisien venytykset. Pohkeet. Rintarangan liikkuvuusharjoitukset, alaselän rentoutus joogamatolla tv:tä katsellessa. Käytän rullaa ja trigger-palloa vielä lihasten kevyeen rullailuun.

Särkylääkkeitä olen popsinut pahimpaan kipuun. Parasetamoli ei juuri auta. Se voi vielä lihassäryn pois, mutta hermokipuun sillä ei ole juuri vaikutusta. Ehkä ennemmin henkinen apu kivusta selviämiseen..

Kylmähoitoa tulehdukseen. Jomo Ice Power -kylmägeeli on todella tehokas viilentäjä ja käytän sitä etenkin öisin. Kylmä-kuuma-geelityyny on aina jääkaapissa valmiudessa ja sitäkin olen käyttänyt. Kylmä on ainoa, joka saattaa helpottaa hermosärkyä. Välillä auttaa, välillä ei. On tosin tärkeää, että kylmä kohdistetaan vain selkärangan alueelle, sille oikealle kipualueelle. Viereiset lihakset voivat ärsyyntyä kylmästä. Samoin on aina tärkeää, ettei jääkaappikylmää laita koskaan suoraan iholle, vain aina joku ohut paita väliin.

Iskiaksen hoitoon

Kaikesta ahkerasta kotihoidosta huolimatta, kipua on alkanut esiintyä myös levossa, eli kivut ovat pahentuneet sitten lääkärikäynnin. Öisin kipu alkaa aikaisemmin ja joudun usein nousemaan ylös jumppailemaan, ottamaan särkylääkkeen ja kylmägeeliä alaselälle. Lihakset, joihin kipu kohdistuu, ovat rasittuneet ja aivan jumissa. Lonkkia särkee aamuisin.

Yleensä herään kolmen aikaan ensimmäistä kertaa kipuun. Yhtenä yönä nukuin jopa viiteen saakka ilman kipuja. Viime yönä heräsin jo kahdelta. Näiden kahden yön erona oli se, että toisena iltana olin käynyt myöhään puolen tunnin lenkillä ja venytellyt ennen nukkumaanmenoa - toisena iltana tein lenkin aiemmin, katselin telkkaria ja venyttelin. Myöhäinen aktiivisuus siis näyttäisi parantavan unenlaatua.

Tänään on viimeinen sairaslomapäivä ja mä olen kuoleman väsynyt. 

Tällä hetkellä on vaikea nähdä mitään positiivista tässä raskaudessa. Kysyin jo neuvoa neuvolasta, vastausta odotellessa kokeilen viimeistä keinoa, josta voi olla apua: nikamien avaus. Alaselän/lannerangan avaamiseen näyttää olevan simppeli kotiohje, jolla voi varovaisesti yrittää saada rankaa kohdalleen. Jos tämä auttaa, niin hyvä vaan. Ei se ainakaan voi pahentaa mun oloa enää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän