torstai 26. joulukuuta 2019

Itsemääräämisoikeuden kunnioitus - kuuluu jokaiselle

Onko sinua koskaan tullut tuntematon ihminen neuvomaan kysymättä? Oletko kuullut näin tapahtuvan koskaan läheisellesi? Jos vastauksesi molempiin on ei, niin olet varmasti yksi harvoista - se poikkeus tilastoissa.

Tuntemattoman neuvominen on nimittäin varsin yleinen ilmiö. Ei vain Suomessa, mutta myös muualla ainakin länsimaissa (Eurooppaa kauempana en ole käynyt, joten en voi vahvistaa, tapahtuuko tätä mm. Aasiassa). Se koskettaa oikeastaan ketä vain, mutta erityisesti niitä, ketkä ovat raskaana, niitä keillä on lapsia, koiria, hevosia, tai harrastavat mitään. Ilmiön tunnistaa siitä, että joku täysin tuntematon henkilö tulee antamaan neuvoja kysymättä.

On alistavaa olettaa, että tuntematon henkilö tietää sinun elämästäsi enemmän kuin sinä itse, saatikka sitä, että kukaan kaipaa tuntemattoman henkilön neuvoja koskien omaa elämäänsä. Tällainen käyttäytyminen voi tapahtua joiltain huomaamatta, eivätkä he edes ymmärrä puuttuvansa itsekkäästi tuntemattomien elämään. Voidaan ajatella, että hyvää hyvyyttään varmistellaan lasten turvallisuutta, lemmikin hyvinvointia tai sinun turvallisuuttasi kuntosalilla. Hyvää hyvyyttään siis kyseenalaistetaan henkilön itsemääräämisoikeus tuntematta toista henkilöä lainkaan vain näkemällä pieni pintaraapaisu toisen elämästä.

Voisin tähän väliin sanoa, että jos tunnistat itsesi neuvoja roolista, niin haloo hei, järki jäteen. Ketään ei kiinnosta niin röyhkeät ihmiset. Kukin aikuinen on täysin oikeutettu elämään elämänsä kuten haluaa, kasvattamaan lapsensa, huolehtimaan lemmikeistään ja kuntoilemaan tavallaan.

Itse olen törmännyt tähän muutaman kerran. Olen myös kuullut näin tapahtuvan muille. Kuntosalilla tullaan neuvomaan, koska luullaan tietävän enemmän ja paremmin (ja totta toki, ajatellaan toisen parasta, ettei riko omaa kehoaan, mutta hei, joku random henkilö tietää paljon paremmin kuin sinä itse). Sama koirien kanssa, kyllä se toinen koiratäti tietää paljon paremmin miten sinun koiraasi tulee kouluttaa ja mikä koirallesi sopii. Myös usein voidaan samalla laittaa ruokavaliokin kuntoon, kun ei se sinun käyttämä ruokamerkki kuitenkaan sovi koirallesi (vaikka tätä et itse ollutkaan koskaan havainnut). Samoin lasten kanssa, ja hevostalleilla. Sama ilmiö toistuu paikasta toiseen.

Hyvät ihmiset, arvostakaa ja kunnioittakaa muiden ihmisten itsemääräämisoikeutta. Kukin tietää ja osaa päättää omasta elämästään. Kahden minuutin sivusta seuraamisen perusteella ei voi tehdä yhtään johtopäätöstä toisen elämästä - kahden vuoden tuntemisten jälkeen uskaltaisin ystävälle kohteliaasti mainita, jos toisen elämä todella näyttää huolettavan. Ihmiset tekevät omat päätöksensä - joskus ne ovat virheellisiä, mutta niistä kukin oppii toimimaan paremmin. Annetaan meille kullekin, sinulle, minulle ja hänelle, se kunnioitus yksilöä kohtaan, mitä kukin myös ansaitsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän