maanantai 23. maaliskuuta 2020

Vauva kolme viikkoa

Kolme ensimmäistä viikkoa on mennyt vauhdilla. No kuten koko loppuraskausaikakin, päivät vain kuluvat vaikkei mitään tehtäisikään. Toki vauvanhoitopuuhissa tunti jos toinenkin kuluu äkkiä, etenkin itkuisen vauvan kanssa.

Vauva nukkuu melko hyvin yöt
Nukkuu - ja nukahtaa - yöllä omaan sänkyynsä. Ensimmäinen nukutus illalla on vaikein, mutta sen jälkeen helpottaa. Häntä on jopa vaikea saada välillä hereille yöllä, jos tiedän että syöttöaika lähenee ja olen sattumalta hereillä. Yöllä ei meillä itketä, jos hän on tyytymätön ja hereillä, niin hän vain ähkii ja puhisee sängyssä. Toki sekin on sen verran rasittavaa, etten saa itse nukutuksi. Välillä mies menee sitten vauvan kanssa alakertaan tai minä siirryn sohvalle nukkumaan loppuyöksi, sillä ähkimistä en jaksa puolikuolleena kuunnella. Aamulla on mukavampi herätä jonkun verran levänneenä vauvanhoitoon.

Päivällä itketään ja nukutaan
Vauvalla on jo koliikinomaista itkua. Emme vielä osaa oikein erottaa onko kyse pelkistä ilmavaivoista vai onko taustalla muutakin. Nälkäitku on selvästi erilainen, sen erotan jo muusta itkusta. Muu itku alkaa usein hänen jäädessä yksin sänkyyn tai välillä myös sylissä. Itku alkaa hillitsemättömänä välittömästi ja loppuu sitten yhtä nopeasti kuin alkoikin. Itkuun liittyy myös piereskelyä, joten tulkitsisin itkun ainakin usein kipuitkuksi. Kylpyä ja hierontaa olemme kokeilleet, mutta näillä ei ole selkeää vaikutusta. Suurempi vaikutus on ruokinnalla - röyhtäytys on niin tärkeää joka ruokinnan yhteydessä, mutta ei sekään aina helpota. Jos vauva on syönyt rauhallisesti, hän nielee vähemmän ilmaa ja vaikuttaa vähemmän itkuiselta. Mutta jos nälkä on yltynyt suureksi, on vaikea saada häntä syömään rauhassa. Tauon pitäminen saa hänet melkoisen raivon valtaan ja vain pullo suussa hiljentyy imemään raivolla maitoa. Tässä onkin tärkeää sopivat syöttövälit ja maidon määrä, jottei nälkä kasva liikaa. Itkukierre onkin valmis, jos odotetaan liian kauan..

On hyviä ja huonoja päiviä
Kuten kaikkien vauvojen kanssa, välillä ollaan tyytyväisempiä. Kokeiltiin paksumpaa korviketta ilmavaivoihin ja tämä on vaikuttanut ainakin vähän itkun määrään. Nutrilon Omneo 1-valmista vaikuttaa hyvältä vatsavaivaiselle, ainakin toistaiseksi. Vauva tykkää etenkin autokyydeistä (ihanat kovat rengasäänet ja pieni liike nukuttaa hyvin) sekä vaunulenkeistä - sen mitä olen itse kyennyt kävelemään.

Äidin kuntoutus
Kävelylenkeillä ei käydä vieläkään päivittäin - vaikka haluaisin. Kävely on aika rankkaa lantionpohjalle, siis jos kävelen reippaalla tahdilla puolisen tuntia. Hitaasti kävellen jaksan pidempään esimerkiksi kaupoissa kävellä.

Lantionpohjajumppaa teen päivittäin - voimasupistuksia, kevyitä pitkiä supistuksia sekä reaktionopeutta kasvattavia supistuksia. Edistystä on huomattavissa kolmessa viikossa. Pystyn pidättämään melko hyvin tarpeen tullen, tosin pissahätää en yhä tunne kovin hyvin. Ehkä kerran tunsin, kun rakko oli todella täynnä. Kuitujen syönti on auttanut vatsaa, sitä suosittelen kaikille synnyttäneille - esimerkiksi aamulla kaurapuuro leseiden ja hedelmien kanssa.

Tässä kooste ensimmäisistä kolmesta viikosta - postauksen julkistus tulee vain hieman myöhässä kiireisen elämän vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän