tiistai 3. maaliskuuta 2020

Vastasyntyneen pulloruokinta

Vastasyntyneen ja vanhemman vauvan pulloruokinta pyörii hyvin pitkälti - yllätys yllätys - pullojen pesun ja ruokapäiväkirjan ympärillä.

Kirjoitan seuraavan täysin omasta kokemuksesta ja suosittelen ottamaan yhteyttä omaan neuvolaanne tai synnytyssairaalaan mikäli tarvitsette neuvoja oman vauvanne kanssa.

Meillä on syöty pullosta ensimmäisestä päivästä lähtien. Omat pullot ja maidot olivat mukana jo sairaalassa, vaikkakin sairaala tarjosi kertakäyttöisiä pulloja sekä heidän hankkimaansa korviketta. Ensiohjeeksi saatiin antaa 30 ml annoksia vastasyntyneelle. Lisäksi tuli pitää kirjaa, milloin vauva söi ja minkä verran. Näin pysyy hyvin kärryillä siitä, kauan vauvan ruokinnasta on aikaa ja onko hän saanut tarpeeksi maitoa.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja on aivan ehdoton ruokinnan seuraamiseen. Aika kuluu huomaamatta vauvan kanssa ja sitä ihmettelee vähän väliä, että onko mennyt jo 2 tuntia edellisestä ruokinnasta, vastahan hän nukahti. Päiväkirja voi auttaa myös vauvan rytmin tunnistamisessa - sikäli kun ruokarytmi alkaa muodostua vähitellen. Me ruokitaan vauvaa molemmat, isä myös, ja pidetään kirjaa puhelimen välityksellä iCloudin jaetussa muistiinpanossa. Siihen on helppo kirjata molempien omalta puhelimelta ja tiedot päivittyy molempien muistiinpanoihin niin kauan kun nettiyhteys on päällä. Muunlaisetkin muistiinpanot esimerkiksi seinätaululla onnistuu, mutta minusta puhelimen käyttö on luonnollista sillä se kulkee aina mukana.


Sopiva maidon määrä

Maidon määrää on kasvatettu melko nopeasti kahden viikon aikana. Aluksi hän söi 30 ml annoksia, sitten 40 ml, 50 ml, 60 ml, 80 ml ja nyt 13 päivän ikäisenä 90 ml. Neuvola sekä sairaala antoi minimimaitomääräksi 1/6 vauvan painosta - eli vauvan painaessa 3400 grammaa, tulisi vauvan syödä vähintään 567 ml päivässä. Maidon tarve on kuitenkin yksilöllinen ja usein ylittää tämän - meillä on mennyt jo 600 - 700 ml, joskus yli 700 ml kun nälkä on oikein iskenyt. Nälkäitku ja pulauttelun väheneminen oli meillä merkkinä siitä, että vauva ei syönyt tarpeeksi.


Pullonlämmitin on nopea ja helpposäätöinen.

Maidon lämmitys

Maidon lämmitys on vielä oma asiansa. Sairaalassa lämmitimme juoksevan kuuman veden alla tai vesihauteessa. Se kestää muutaman minuutin ja nälkäisen vauvan kanssa odottelu on aika tuskaa. Ostimme Philips Avent -pullolämmittimen, joka sekin on itseasiassa vesihaude; se toimii todella nopeasti ja lämmittää veden sekä näin myös pullossa olevan maidon äkkiä. 1-2 minuutissa jääkaappikylmä-maito on kädenlämpöistä. Lämmittimessä on portaaton lämmityssäätö, joten lämmitin pystyy myös pitämään maidon lämpimänä, mikäli sitä jää yli ja vauva saattaa haluta syödä loput hetken päästä. Maitoa ei saa jättää liian kauaksi aikaa lämpimään - mikäli pullosta on jo syöty, niin tunti on turvallinen raja. Mikäli ei ole vielä syöty, niin sanoisin kaksi tuntia. Tulee muistaa, että lämpimässä maidossa bakteerit lisääntyvät nopeasti, mikäli pullo on jo käynyt vauvan suussa! Hukkamaitoa tulee väistämättä päivittäin, sille ei voi mitään. Vauvan terveys on tärkein tässäkin asiassa.


Ruokinnan tauotus

Ruokintatekniikan hiominen tapahtuu vähitellen - pulloruokintaa on hyvä tauottaa ja vauva syöttää ns. kahteen kertaan. Muuten ruokintahetki kestää vain 5-10 minuuttia ja vauva saattaa hotkia kaiken maidon kerralla. Me teemme usein niin, että ensin annetaan puolet maidosta, sitten vaihdetaan vaipat ja vauva pysyy hereillä, jonka jälkeen annetaan toinen puoli maitoannoksesta. Samalla tulee hyvin pyyhittyä pulauttelut pois naamalta ja toivottavasti olla likaamatta vauvan vaatteita välittömästi.. sekin on melkoinen taitolaji koittaa pitää bodyt jotakuinkin puhtaina.


Sterilisoijaan mahtuu 3-4 pulloa kerralla.

Pullojen pesu ja desinfiointi

Pesu hoituu helposti juoksevan kuuman veden alla miedolla Fairy-lioksella. Sitä normaalia Fairya, tai muuta käsitiskiainetta, on vaikea saada pullosta ulos, kun se on niin paksua, joten suosittelen laittamaan toiseen pulloon pienen määrän Fairya ja täyttämään pullon vedellä. Näin saat juoksevan liuoksen joka tulee pullosta helposti ulos ja riittää pitkään pullojen pesussa. Huuhtelen pullot huolella, jottei saippuaa jää yhtään. Tuttiosia en pese saippualla, vain kuumalla vedellä. Pesun ja huuhtelun jälkeen kaikki osat laitetaan mikrosterilisoijaan. Philips Avent -merkkinen sterilisoija on todella helppo käyttää ja helpottaa elämää niiiin paljon. 4 minuuttia 800 Watin teholla mikrossa riittää yhdelle täydelle pullolastille. Huomioithan, että mikrosteriloija ei mahdu pienimpiin mikroihin! Meillä on yli 20 litran mikro (muistaakseni 23l, Samsung-merkkinen), ja siihen se mahtuu täydellisesti. Mikrolautasen tulisi olla sterilisoijan kokoinen, sitten se mahtuu varmasti mikroon.

Likaiset pullot tiskipöydän vieressä odottamassa pesua.


Pullojen määrä

Viimeinen elämää helpottava asia on riittävä pullojen määrä. Meillä on nyt 6 lasipulloa (jotka muuten lämmittävät maidon nopeammin kuin muoviset - johtaa paremmin lämpöä) ja 2 muovipulloa varalla. Nämä tuntuvat riittävän hyvin. Tuteissa on eri virtauksia, suurin osa yhdellä reiällä (hidas virtaus), osa kahdella. Lisäksi kaapissa odottaa jo kolmen reiän tutteja, kun ruokahalu kasvaa ja vauva vaatii maitoa nopeammin ja enemmän. Philips Avent Natural -sarjan lasituttipullot ovat todella hyviä ja esimerkiksi Verkkokauppa.com myy ja toimittaa niitä nopeasti. Yleensä meillä on maito valmiina annosteltuna pulloihin, jolloin nälän yllättäessä pullon voi napata nopeasti jääkaapista ja sujauttaa lämmittimeen. Yhden päivän maidot voi laittaa valmiiksi jääkaappiin, mutta ei sen suurempaa annosta. Korvike ei säily hyvänä päivää kauempaa avattuna, joten parempi pitää korviketetrat kaapissa odottamassa tarvetta.

Pulloja ja varamaitoa valmiina jääkaapissa. 

Viimeiseksi pikavinkkini pulloruokintaan:

  • Hanki tarpeeksi pulloja. 6-8 pulloa riittää
  • Huolehdi siitä, että tuttien virtaus on sopiva vauvasi imulle
  • Mikrosterilisoija helpottaa pullojen desinfiointia
  • Annostele päivän maidot valmiiksi pulloihin jääkaappiin odottamaan
  • Pullonlämmitin on helppo ja nopea käyttää
  • Ruoki vauvaa tauottaen
  • Tärkeintä: pidä kirjaa maidon määrästä! Vain näin tiedät vauvan saavan tarpeeksi maitoa


Kommentit ja lisävinkit pulloruokintaan tervetulleita tämän postauksen yhteyteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän