tiistai 4. helmikuuta 2020

Raskausviikko 38 - raskausmyrkytysepäily

Pullantuoksuisia äitiysvapaapäiviä!

Aika alkaa käydä pitkäksi, kun kaikki tekemättömät työt on tehty. Pullaa on monessakin uunissa tulossa ;) Tänään olen mennyt todennäköisesti aivan sekaisin, sillä pullan lisäksi tein suolaista piirakkaa ja nyt vielä illallista. Uuni on huutanut koko päivän ja sähköyhtiö taas kiittää laskulla perästä.

Neuvolassa oli rv38 tarkastus juurikin eilen. Tähän mennessä olen onnistunut saamaan puhtaat paperit joka kerta, eikä mitään ongelmia ole ilmennyt raskauden kanssa. Varsin riskitön raskausko? No eipä tällä kertaa. Verenpaineet ovat pompanneet ihan huippulukemiin. Aiemmin raskauden aikana ne ovat pysytelleet kivasti siinä 120/80 paikkeilla, vähän allekin neuvolassa mitatessa (eli kotona todennäköisesti matalampi). Nyt paineet 149/89. Mitattiin kolmeen kertaan puolen tunnin aikana, mittari ei valehdellut vaan näytti joka kerta tuota luokkaa. Tästäpä syystä joudunkin nyt tihennettyyn seurantaan loppuraskauden ajaksi. Huomenna mittaillaan taas verenpaineita neuvolassa ja samalla pissaillaan purkkiin. Proteiinit on pysyneet negatiivisena, mutta pienikin plussa kuulemma olisi jo syy soitella synnärille. Kyseessä on siis raskausmyrkytysepäily.

Pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseenhän voi kuulua muitakin oireita kuin verenpaineen nousu ja proteiinin erittyminen; näköhäiriöitä ei ole ollut, turvotusta on melko vähän, ylävatsakipuja satunnaisesti. En ollut aiemmin kiinnittänyt niihin vatsakipuihin huomiota siinä mielessä, että ne voisivat olla niitä raskausmyrkytyksen ylävatsakipuja. On aika vaikea tietää minkälaista kipua raskausmyrkytykseen kuuluisi, sillä ylävatsakipuja voi olla niin montaa erilaista. Usein kipu on mennyt ohi nopeasti, joten hälytyskellot eivät ole soineet.

Tämän verenpainehuipun lisäksi minulla on ollut jatkuvaa, päivittäistä paineen tunnetta päässä/ylävartalossa. Olen huomannut, että se ajoittuu niihin hetkiin kun vauva on aktiivinen mahassa. Eli todennäköisesti vauva onnistuu potkimaan ja painamaan isoja verisuonia ja tästä syystä paineetkin sitten nousevat. Luin, että edessä oleva istukka mahdollistaa vauvan potkut ja paineen kohti selkää, joten tästä syystä myös iskiaskivut ovat yleisempiä niillä, joilla on etuseinässä istukka.

No ei siinä kaikki. Lopun alkua odotellaan, sillä supistuksia on alkanut esiintyä päivittäin kaikenlaisten muiden kipujen kera. Edelliset kolme viikkoa olivat suhteellisen kivuttomia lukuunottamatta öistä pakarakipua. Selkeästi jotain tapahtuu jo nyt, ja pian varmaan lasketaan viimeisiä tunteja raskausaikaa, toivottavasti! Aluksi supistuksissa tuntui menkkamaista alavatsakipua, mutta eilen supistusten yhteydessä olikin alaselkäkipua ja voimakasta paineen tunnetta alaraajoissa. Supistuksia tulikin parin tunnin ajan n. 10 minuutin välein, mutta kivun määrä ei lisääntynyt. Sänkyyn käydessä mietin, että pitäisikö ottaa TENS-käyttöön, vai yrittää nukkua. Päädyin jälkimmäiseen, sillä lepo on tärkeää. Uni tulikin piakkoin ja supistukset loppuivat.

Tätä kirjoittaessa olen vielä yhtenä kappaleena. Odotellaan muutama päivä, niin ehkä kirjotellaan kuulumisia muutama kilo kevyempänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän