maanantai 24. helmikuuta 2020

Kolmas päivä kotona vauvan kanssa

Ja niin kävi kuin kävikin, ettei kauaa tarvinnut odotella yli lasketun ajan. Synnytyskertomuksen tulen kirjoittamaan vähän myöhemmin.


Tyttö 52cm 3180g syntyi alkuillasta. Oltiin sairaalassa perhehuoneessa kaksi yötä, jonka jälkeen oli jo kova halu päästä kotiin. Saatiin puhtaat paperit ja lääkäri kotiutti meidät. Nyt on kolmas päivä kotona. Arki alkaa ehkä vähitellen sujua, mutta pahinta tässä on oma olo. Synnytys oli valtavan raju ja koko alapää on moukaroitu ihan mustelmille. Turvotus on yhä paha. Episiotomian vuoksi tehdyn haavan tikit aristaa ja vaikeuttaa olemista, sillä istua en juuri voi. Haavan särky on vähentynyt, mutta tikit kipuilevat liikkeessä. Ilman haavaa olisin huomattavasti paremmassa kunnossa. Kehon voimat ovat olleet totaalisen loppu. Hikoilen jo pelkästään vauvan ruokinnasta. Vauvan hoito on todella hankalaa voimattomana, väsyneenä ja miljoonan tikin kera.

Mies on tehnyt suuremman osan vauvan hoidosta. Hänellä on oma kiire ja stressi saada gradu valmiiksi, harmiksi vauva ehti ensin. Hänellä on kädet täynnä, kun hoitaa vauvaa, auttaa minua ja koittaa saada työn loppuun. Tämä taas ahdistaa minua, etten kykene tekemään enempää. Henkisesti vointi on melko traumatisoitunut.

Olo kyllä kohenee vähitellen aamu aamulta. Mun ruokahalut hävisi täysin. Pärjään nyt ilman särkylääkettä. Sain vatsan vihdoin toimimaan luumujen avulla. En aluksi kyennyt juuri pidättämään. Nyt pidätys onnistuu vähän paremmin, mutta ilmaa tulee ja reippaasti. Keskivartalon hallinta on hankalaa, mutta olen jo aloittanut kevyen lantionpohjajumpan. Alapää turpoaa yhä seisoessa ja pidätys on hankalaa, mutta paranemista on havaittavissa verrattuna kotoutumispäivään.

Vauva on unelias tyyppi. Syö hyvin, mutta sätkii aivan vimmatusti. Söpö hän on kuin mikä ja mielellään tuijotetaan hänen hassuja ilmeitään nukkuessa. Lisää vauvasta tulossa myös lähiaikoina. Tässä vain pikainen päivitys. Helppoa ei ole fyysisesti, mutta hiljaa hyvä tulee..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän