tiistai 21. tammikuuta 2020

Raskauden aikainen painonnousu

Jokainen varmasti sen tietää, että raskauden aikana paino tulee nousemaan. Se nyt vaan on fakta. Se, että kuinka paljon painoa kertyy, on taas yksilöllistä ja riippuu myös elintavoista. Omalla ruokavaliolla ja liikunnalla voi paljonkin vaikuttaa painonnousuun.

Minullakin on paino noussut odotettua tahtia raskauden aikana. Avaan tähän vähän syitä ja omia fiiliksiä, mitkä ovat ainakin osin painonnousuun johtaneet.

Ensimmäinen kolmannes 

Raskausviikot 0-13. Alkuraskaudessa painoni nousi +2 kg. Tavoite alkuraskauden painonousulle olisi, että paino ei nousisi lainkaan. Ylimääräistä energiantarvetta keholla ei ole vielä alkuraskaudessa.

Oma painonnousuni on varmasti johtunut epäterveellisistä syömistavoista. Pahoinvointini ei kestänyt kauaa, muutamia viikkoja, mutta sinä aikana kun pahoinvointia on, niin ei juuri kiinnosta se mitä suuhunsa laittaa, kunhan jostain saa vähän energiaa. Join paljon mehuja, sillä pelkkä vesi yökötti (jollei se ollut jääkylmää). Jouduin myös syömään sokerisia välipaloja (mm. maustetut jogurtit), sillä pahoinvointi yllätti usein aina kun vatsa alkoi tyhjetä iltapäivällä lounaasta.

Alkuraskaudessa minulla oli lisäksi aivan jäätävä nälkä. Se nälkä ei tuntunut lähtevän syömällä lainkaan, sillä jo 15 min edellisen ruokailun jälkeen, olin nälkäinen uudestaan. Ruokaa tuli varmasti kulutettua enemmän kuin tarpeeksi.

Liikuin paljon alkuraskaudessa, kävin kuntosalilla, lenkkeilytin tuttavan koiria säännöllisesti. Kävin itseasiassa myös autokoulussa ajamassa moottoripyöräkortin tuona aikana. Se toi oman lisästressin alkuraskauteen.

Eli sokeriset välipalat ja mehut sekä pahoinvointi varmasti nostivat painoa alkuraskaudessa.

Toinen kolmannes

Raskausviikot 13-26. Painonnousu alusta lähtien +9.5kg, josta keskiraskauden osuus +7.5 kg. Keskiraskaudessa paino saakin ja pitääkin lähteä nousuun, sillä istukka ja kohtu kasvaa kokoa, lapsiveden määrä lisääntyy sekä kehon verimäärä lisääntyy. Turvotus voi myös kerryttää nestettä kehoon.

Toisen kolmanneksen aikana pahoinvointi oli jo ohi ja kykenin syömään "normaalimmin". Minun ei tehnyt mieli herkkuja enkä juuri niitä syönytkään. Kesän ja syksyn ainoat herkkuni ovat olleet vain jäätelö, siitä en voi luopua, mutta en siis syö mitään jäätäviä määriä kerralla. Liikuntaa harrastin normaaliin tapaan oman jaksamisen mukaan. Kasvava vatsa alkoi haitata kuntosalitreenejä ja treenit välitellen loppuivat kun vatsa alkoi näkyä kunnolla ulospäin. Sen jälkeen olen tyytynyt vain kävelylenkkeilihin sekä satunnaiseen polkupyöräilyyn. Muistelen toista kolmannesta aikana, kun normalisoiduin alkuraskauden muutoksista ja elin melko tavallista elämääni, kunnes vatsa alkoi rajoittaa elämistäni ja liikuntaharrastuksia.

Painonnousun syynä todennäköisesti raskauden tuomat fyysiset muutokset kehoon sekä liikunnan väheneminen.

Kolmas kolmannes

Raskausviikot 27-37. Painonnousu nyt rv 36+2 mennessä +12.3 kg, josta loppuraskauden osuus tähän mennessä +2.8 kg. Loppuraskauden painonnousun suurin syy on massaa kasvattava vauva.

Liikuntani on vähentynyt minimiin, mitä pidemmälle raskaus on edennyt. Kivut ja väsymys vievät liikuntahalut kokonaan. Kun on fyysisesti kykenemätön edes kävelemään mäkeä ylös, niin ei ihan hirveästi naurata. Ruokakaupassa ostoskärryistä saa mukavasti tukea väsyneelle keholle ja samaten pienenkin kävelyn jälkeen tuntuu, että haluaisin istua alas pyörätuoliin. Ei naurata.

Kolmannen kolmanneksen aikana olen syönyt kaikista eniten, ainakin verrattuna liikuntamäärään. Kehon energiantarve on kasvanut joidenkin lähteiden mukaan n. 500 kcal normaalitasoon verrattuna - eli toisaalta ruokaa tuleekin syödä enemmän. Mutta sokerisia ruokia tulisi välttää ja parasta on aina syödä monipuolista, terveellistä ravitsevaa ruokaa. Olen syönyt jonkun verran herkkuja raskauden lopussa, ehkä huonoon olooni, sillä tunnen olevani kykenemätön normaaliin elämään. Olen tosin syönyt myös eniten kasviksia ja hedelmiä loppuraskauden aikana, verrattuna koko raskausaikaan. Tietoisesti pyrin syömään vähemmän, mutta todellisuudessa se on ollut hankalaa. Kun tottuu syömään tietyn määrän ruokaa, on vaikea vähentää.


Odotuksen viimeiset viikot vielä edessä

En odota valtavaa painonnousua synnytykseen mennessä, todennäköisesti pysytään +15 kg painonnousun alapuolella. Osa tästä painosta on varmasti turvotusta, osa vauvaa, osa kohtua ja istukkaa, osa verta ja osa rasvaa. Se rasvaosa on se, johon toki haluan itse puuttua. Ajatuksen synnytyksen jälkeisestä elämästä ovat jo mielessä. Syömistapojen muutos ei tapahtu yön yli, joten olen päättänyt alkaa jo nyt kiinnittää huomiota syömiseen. On helpompi jatkaa syömistapojen muutosta synnytyksen jälkeen, kun se on jo tullut tavaksi ennen synnytystä. Uskon, että vauva vie huomion kaikelta syntymän jälkeen, joten siinä hetkessä ei tule kyllä mieleen alkaa miettiä uutta ruokavaliota tai laskemaan syötyjä kaloreita.

Olen päättänyt kokeilla erinäisiä sovelluksia ruoan kalorimäärän laskemiseen. Olen kokeillut näitä jo joskus aiemmin ja todennut ne hyväksi apuvälineeksi painonhallinnassa. Syömäänsä kalorimäärää ei kertakaikkiaan voi määrittää silmämääräisellä tarkastelulla. Ruokaa tulee alussa punnita ja merkitä kalorit ylös, jonka jälkeen alkaa oppia, että minkä verran riisiä/perunaa/kurkkua lautasella sisältää minkäkin verran kaloreita (yllättyisitte, että kuinka paljon ruokalusikallisessa oliiviöljyä on kaloreita, huhhuh!). Sovellusta ei tarvitse käyttää jatkuvasti, mikäli oppii sen, että mikä määrä ruokaa tuo sen tavoitekalorimäärän omaan ruokavalioon. Tulen ainakin aluksi kokeilemaan Applen  Health-sovellusten kanssa yhteensopivaa Lose it! - Calorie Counter sovellusta, kuultuani siitä paljon hyvää. Lisää painopostauksia siis luvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän