tiistai 26. marraskuuta 2019

Sikiö poikkitilassa

Viime neuvolanäynnillä todettiin, että sikiö on poikittain kohdussa. Raskausviikolla 28. En muuten ollut aiemmin tätä kummemmin miettinyt, mutta nyt ymmärsin miksi kaikki potkut ovat tuntuneet vatsan kyljissä. Ja sitä on muuten tapahtunut jo hyvin pitkään; en muista kuin pari satunnaista kertaa kun olen saanut potkuja alapäähän ja vatsan yläosaan.

Poikkitilasta ei löydy paljoa tietoa suomeksi, mutta englanniksi kylläkin. Transverse lie on googlen mukaan yleinen viikoille 25-26, mutta tämän jälkeen sikiön poikkitila voi viitata ongelmiin kohdun rakenteessa, lapsiveden suureen määrään tai istukan sijaintiin. Yhdessä lukemassa tapauksessani istukka kohdun yläosassa vei niin paljon tilaa sikiöltä, ettei se kertakaikkiaan mahtunut muutoin olemaan. Mullahan istukka on edessä, en tosin tiedä kuinka ylhäällä tai alhaalla, mutta olen kyllä tuntenut liikkeet ja potkut todella vahvasti vatsalla joten epäilen ettei se ainakaan keskivatsan kohdalla voi olla.



Saa nähdä miten käy! Pysyykö hän poikittain siellä yhä pidempään vai päättääkö kääntyä jossain vaiheessa pitkittäin. Istukan sijainnin vuoksi ulkokäännöstä ei suositella enkä sitä varmaan sitten haluaisikaan. Toisaalta jos päädytään suunniteltuun leikkaukseen, niin oikeastaan se toisi helpotuksen tunteen, sillä en odota innoissani synnytystä. Kivut pelottavat ja sen vuoksi päästään myös sairaalavisiitille joulukuussa. Kirjoitan synnytyspelosta lisää toisella kertaa - ja seurataan tätä poikkitilaa tulevissa postauksissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän