maanantai 2. syyskuuta 2019

Raskausviikko 16 - tervetuloa uniongelmat

Rv 16 (15+0, 15+6) meni nopeasti - viikko meni töissä ja viikonloppu reissatessa vanhempien luona. Kaikki tuntuivat olevat innokkaita näkemään raskausvatsan - kunnes huomasivat, ettei minulla mitään kunnon vatsaa olekaan. Painonnousua tähän mennessä 2,5 kg (aamupaino).

No itseasiassa tällä raskausviikolla vatsa on pullahtanut vähän isommaksi. Ilman vaatteita näytän ihan pömppövatsaiselta lihavanpulskealta nuorelta naiselta - vaatteiden kanssa ei yhtään sen hurmaavampi. Äidiltä sain mukaan kasan isoja vaatteita - M ja L-koossa olevia paitoja, mekkoja ja jopa ulkoiluhousut, jotka mahtuivat hyvin vyötäröltä. Tavoitteeni oli olla ostamatta äitiysvaatteita, sillä niitä tarvitsee kuitenkin vain niin lyhyen aikaa. Ehkä näillä vaatetuksilla pärjätään hetkonen..

Kuva: Pixabay / Bgmfotografia

Ilman vaivoja ei ole selvitty! Tuntuu, että uusia vaivoja vain tulee lisää ja lisää nopeammin kuin vanhat ehtivät hävitä pois. Pahoinvointia on yhä, jos ruokailusta on liian kauan aikaa. Pitäisi syödä pienempiä annoksia ja useammin. Etenkin töiden jälkeen saa kotiin tullessa usein halailla pönttöä, jonka jälkeen voi tankata illallista.

Nukkuminen on huonontunut merkittävästi. 

Luin, että neljänneltä kuulta lähtien uniongelmat voivat olla hyvinkin yleisiä. Heräilen yöllä monia kertoja, noin 3-5 kertaa yössä. Alkuyö menee hyvin, saatan nukkua 3-4 tuntia putkeen sikeästi, sen jälkeen herään ensimmäisen kerran vessaan, sitten n. tunnin, puolentoista tunnin välein herään muuten vain, olkoot sitten jano, kuuma, tai outo uni. Välillä herään vain ilman mitään syytä ja painan pään takaisin tyynyyn. Heräilyn tuntee kyllä aamulla, kun herätessä väsyttää paljon enemmän kuin ennen. Nukun kuitenkin noin 8 tuntia yössä kuten ennekin, ja aiemmin se on riittänyt hyvään lepoon.

Liikunta tekee hyvää - kunhan muistaa sykkeet.

Jouduin työmatkapyöräilemään pari päivää EU-kokouksen vuoksi. Helsingin keskusta suoraansanoen sulkeutuu näiden kokousten aikana ja bussiliikenne jää aivan jumiin kadulle - päätin jättää ruuhkat taakseni ja mennä siis pyörällä töihin. Matkaa on 11km suuntaansa, eli ihan reippaanlaisesti. Otin pyörämatkan rauhassa, välillä huilaten ja juoden, jottei sykkeet ylitä sitä suositeltua 150. Aikaa meni kuitenkin vain 40-50 min per suunta, joten siinä sai todella hyvin päivän liikunnat! Pyöräily tuntuu yhä hyvältä, kunhan ei istu töyssyissä vaan nousee jalkojen varaan, niin vatsa ei saa liikaa sheikkausta.

Toinen kerta neuvolassa oli myös tällä viikolla. Kuunneltiin sykkeet, vauva tykytteli menemään 156:n sykkeellä. Omat hemoglobiinit oli ihan huippulukemissa, 137! Ei tarvitse kuulemma enää rautaa syödä :D Muutenkin kaikki vaikutti olevan hyvin - niin fyysisesti kuin henkisesti (vaikka väsymystä onkin, kuulemma normaalia, myös heräilyt). Lääkkeeksi sain lepoa lepoa ja lepoa, ei saa kuulemma olla liian aktiivinen vaikka hyvältä tuntuisikin. Eli luvan kanssa nyt TV:n ääreen neulomaan talvilapasia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän