sunnuntai 18. elokuuta 2019

Takaisin työelämään raskaana

Kylläpä viikko meni taas nopeasti! En työ- ja arkikiireiltäni (ja väsymykseltäni) ehtinyt blogiin juuri koskea, mutta viikonloppuina ehtii kirjoittaa onneksi.

Aloitin tällä viikolla kokopäiväisen työn taas vaihteeksi, pitkän loman jälkeen. Uusi työpaikka, uusi ympäristö, uudet ihmiset. Työhän on kokoaikaista istumista toimistossa, (teoreettisen) tutkijan töissä ei juuri tarvitse itseään liikuttaa muualle kuin tapaamisiin ja lounaalle. Sinänsä raskauden kannalta ihanteellista, sillä sen ei nyt pitäisi liiemmin vaikuttaa työnkuvaan.

Olen ottanut strategiaksi pukeutua löysähköihin paitoihin, jotta vatsa pysyy piilossa. En halua samantien paljastaa töissä olevani raskaana. "Moi, mä aloitin tänään ja hei muuten, oon raskaana joten jään kohtapuoliin lomille". Ei hyvä ensivaikutelma :D Vaikka vatsani onkin jo näkyvästi kasvanut, on se yhä helppo piilottaa löysän paidan alle. Toistaiseksi... Nyt eletään jo viikkoa 15 ja tiedän, että nopean kasvun pyrähdys tulee juuri näinä viikkoina kun sikiö kasvattaa jalkojaan. Katsotaan sitten parin viikon päästä onko jo eri ääni kellossa tuon vatsan koon kanssa..

Töissähän on meidän tiimistä joku jo äitiyslomalla. Muuten siellä ei ole nuorehkoja naisia, eikä nuorehkoja miehiäkään, jotka saattaisivat minun lisäksi lomille jäädä. Tosin uusi esimieheni (miespuolinen), joka on myös tiiminvetäjä, kuulemma on juuri saanut pienokaisen, joten toivon, että tämä lisää hänen ymmärstään minun raskautta kohtaan, kun sen uskallan paljastaa.

Milloin on sitten hyvä aika puhua raskaudesta töissä

Tulisiko siitä sanoa mielellään ennen kun alkaa poistumaan työajalla neuvolaan vai vasta sitten kun vatsa on niin ilmiselvästi näkyvissä, ettei muuta vaihtoehtoa "lihavuudelle" ole kuin raskaus?

Laillisestihan työntekijän tulee ilmoittaa 2kk ennen äitiysloman alkua, mutta kohteliasta mielestäni on ilmoittaa aiemmin, jotta esimies ja tiimi voi suunnitella työnjaon hyvissä ajoin ennen poisjäämistä.

En ole vielä päättänyt milloin kerron, ehkä sitten kun vatsa pömpöttää kunnolla ja joku siitä kysyy. Neuvolassa ja ultrissa meinasin käydä vaivihkaa aamulla liukuman puitteissa, jottei poissaoloa huomata tarkemmin. Selvitin jo, että neuvolassa käynti on palkallista ja työaikaa, joten ei tarvitse tehdä tunteja takaisin. Esimies selvittänee outoja "sairaspoissaolojani" kanssani viimeistään sitten kun hän tuntikortteja alkaa lähemmin tutkia... Sinänsä aamuliukuman käytöstä ei tarvitse esimiehelle kertoa, sillä toimistolla tulee olla viimeistään klo 10. Joten näimpä siis teen!

Huomenna taas töihin. Ja maha kasvaa kasvamistaan, hitaasti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommenttisi tähän